[UMĚLÉ MASO] FALEŠNÉ MASO PĚSTOVANÉ V LABORATOŘÍCH MŮŽE SICE OBOHATIT INVESTORY, ALE PRO LIDSKÉ ZDRAVÍ JE TO NOČNÍ MŮRA

03.07.2022

Vstupy používané k výrobě buněčně kultivovaného "masa", které lze jen stěží nazvat masem jsou neznámé.

A pokud jde o jejich účinky na lidské tělo je skutečně zločinem proti lidskosti, když si toto "maso" postupně nachází cestu do zásobování potravinami do různých restaurací, fast-food a potravinových řetězců.

V současné době je falešné (umělé) maso dostupné pouze spotřebitelům v Singapuru. 

Existují však obavy o důsledcích těchto "technologií", které se v nepříliš vzdálené budoucnosti dostanou do balení těchto výrobků v Severní Americe a jinde (např. v Evropě), což znepokojuje Michaela Hansena, vedoucího vědeckého pracovníka Consumer Reports.

Na rozdíl od falešného masa nabízeného společnostmi, jako je Impossible Foods, maso pěstované v laboratoři zahrnuje použití bioinženýrských proteinů k umělé indukci nediferencovaných živočišných kmenových buněk k diferenciaci na svalovou tkáň.

"To se děje v bioreaktorových kádích podobných těm, které se používají k výrobě piva," vysvětlila Martha Rosenbergová, která píše pro Defender.

Je to slibné odvětví pro bohaté "investory", jako jsou Bill Gates a Sir Richard Branson, kteří se díky lukrativním investicím stanou ještě obscénněji bohatými, než jsou. 

Ale je to noční můra pro lidské zdraví, protože nikdo neví, co maso z laboratorních chovů skutečně dělá s tělem.

Aby bylo možné vyrobit maso kultivované v laboratoři, řekl Hansen, musí být do bioptického masa zvířat vloženy rekombinanty nebo manipulované segmenty DNA. 

A konečný produkt nebyl ve skutečnosti nikdy testován na nutriční obsah, protože akademici nikdy nedostali k testování jediný vzorek.

"To znamená problémy v zákulisí, pochybuji, že tato technologie bude fungovat.", řekl Hansen.



Nejvýznamější výrobci "umělého masa"

Impossible Food | Beyond Meat 

a další ...