[ROUŠKY A RESPIRÁTORY] STUDIE POTVRZUJE PATOGENNÍ BAKTERIE A HOUBY NALEZENÉ NA ROUŠKÁCH

11.08.2022

Podle japonské studie, která byla publikována ve vědeckých zprávách, bylo identifikováno a kvantifikováno několik patogenních mikrobů na rouškách nošených během pandemie.

Studie je jednou z prvních, která se zabývá pravděpodobnými hygienickými problémy způsobenými růstem bakterií a plísní na maskách, které se denně nosí v komunitě.

"Vzhledem k tomu, že roušky mohou být přímým zdrojem infekce dýchacích cest, trávicího traktu a pokožky, je důležité udržovat jejich hygienu, aby se zabránilo bakteriálním a plísňovým infekcím, které mohou zhoršit COVID-19," napsali autoři.

Studie se zúčastnilo 109 účastníků ve věku 21 až 22 let, kteří byli dotázáni na typ a dobu trvání použité roušky a jejich životní návyky. 

Bakterie a houby byly shromážděny ze tří typů masek - gázové, polyuretanové a netkané - nošené od září do října 2020.

Vědci zjistili, že na obličejové straně roušek bylo více bakterií, zatímco vnější strana roušek obsahovala více hub.

Delší používání roušky navíc vedlo k nárůstu plísní, ale nikoli bakterií, protože "houby a jejich spory jsou odolné vůči vysychání, mohou přežít i ve stavu, kdy roušky vyschnou".

Bylo zjištěno, že netkané roušky mají na vnější straně menší počet kolonií plísní ve srovnání s ostatními dvěma typy roušek. Netkané masky mají tři vrstvy, dvouvrstvou tkaninu s netkanou střední vrstvou filtru.

Výzkumníci uvedli, že byli překvapeni, když zjistili, že nebyly žádné významné rozdíly v počtu bakterií nebo plísní na pratelných nebo opakovaně použitelných rouškách, které byly vyprány.

"Byla doporučena správná metoda čištění pro bavlněné obličejové roušky, aby se snížilo mikrobiální zatížení roušek," napsali autoři. "V současných experimentech jsme však nenašli významné rozdíly v počtu kolonií bakterií nebo hub na rouškách na základě mytí."

Životní styl a návyky

Výzkumníci také zkoumali, zda určité návyky životního stylu, jako je kloktání, konzumace natto a používání různých způsobů dopravy - veřejná doprava, osobní vozidlo a chůze nebo jízda na kole - měly nějaký vliv na mikrobiální počty v rouškách.

"Nenašli jsme žádné rozdíly v počtu kolonií bakterií nebo hub na obou stranách roušek mezi třemi dopravními systémy," napsali autoři.

Nebyly také žádné rozdíly v počtu mikrobů na rouškách účastníků, kteří kloktali jednou denně. Kloktání je japonský zvyk, o kterém se věří, že zabraňuje infekcím dýchacích cest. Tento postup je často doporučován japonským zdravotnickým úřadem spolu s mytím rukou jako preventivní opatření proti chřipce.

Studie z Penn State College of Medicine zveřejněná v Journal of Medical Virology v září 2020 zjistila, že několik typů ústních vod a nosních výplachů bylo účinných při neutralizaci lidských koronavirů, což naznačuje, že produkty mohou mít potenciál snížit množství SARS-CoV. -2 zatížení nebo množství viru v ústech. SARS-CoV-2 je virus, který způsobuje COVID-19.

Kalifornská univerzita v San Franciscu v současné době provádí malou pilotní studii o tom, zda kloktání určitými ústními vodami nebo roztoky ke kloktání sníží virovou zátěž u pacientů s diagnózou COVID-19. 

Studie by měla být dokončena letos v září.

Kloktání antiseptickými ústními vodami je součástí protokolu Front Line COVID-19 Critical Care (FLCCC) Alliance pro "jak chronickou (průběžnou) prevenci, tak i prevence onemocnění" poté, co byl jedinec vystaven viru.

FLCCC Alliance je nezisková organizace složená ze specialistů na kritickou péči, kteří věnovali svůj čas vývoji léčebných protokolů, aby "zabránili přenosu COVID-19 a zlepšili výsledky u pacientů nemocných touto nemocí".

Pokud jde o konzumaci sójových bobů natto, které jsou fermentovány bakterií zvanou bacillus subtillis nebo B. subtilliss, výzkumníci uvedli, že účastníci, kteří konzumovali lepkavé sójové boby, "měli výrazně vyšší výskyt velkých bílých kolonií B. subtillis na obou stranách. z masek než ti, kteří to neudělali."

B. subtillis je bakterie vyskytující se v půdě, vodě, rozkládajících se rostlinných zbytcích a vzduchu. Používá se k "průmyslové výrobě proteáz, amyláz, antibiotik a speciálních chemikálií" a podle Agentury pro ochranu životního prostředí USA (pdf) "není považován za patogenní nebo toxický pro lidi, zvířata nebo rostliny" [...]